Krachtstroom is nodig om zware apparaten op het stroomnetwerk te kunnen aansluiten. Krachtstroom wordt vaak verward met de term 3-fasenaansluiting.
Wat is krachtstroom?
Krachtstroom is een type elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting. Normaal komt uit een stopcontact 230 Volt. Bij krachtstroom is dat een stuk hoger: 400 Volt. Krachtstroom (draaistroom) is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken. Dit zijn meestal zware industriële machines.
Krachtstroom en 3-fasenaansluiting
Krachtstroom is niet geschikt voor de meeste huishoudelijke apparatuur. En is dus niet vaak nodig in een woonhuis. De term ‘krachtstroom’ wordt vaak verkeerd gebruikt. Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen bedoelt hij meestal een 3-fasenaansluiting. Deze aansluiting zorgt ervoor dat er zwaardere apparaten op het stroomnetwerk aangesloten kunnen worden, zonder dat er apparaten uitvallen. Een installateur kan dit voor je aanleggen.
Wanneer heb je krachtstroom nodig?
Krachtstroom wordt dus vaak gebruikt voor zwaardere machines. Het is niet geschikt voor ‘gewone’ huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of afzuigkap.
Je kunt krachtstroom wel gebruiken voor bijvoorbeeld:
- elektrisch koken;
- een sauna;
- een jacuzzi;
- een elektrische warmtepomp.
Ook voor zonnepanelen is krachtstroom een goede optie.
Wat is het verschil tussen krachtstroom en een 3-fasenaansluiting?
Het grootste verschil tussen krachtstroom en een 3-fasenaansluiting is het voltage. Bij een 3-fasenaansluiting in een woonhuis is dit meestal gewoon 230 volt. Maar bij krachtstroom ligt het voltage een stuk hoger: 400 volt.
In de meeste woonhuizen vind je een 1-faseaansluiting. Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Een 3-faseaansluiting is een aansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Bij deze aansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen. Het voordeel van een 3-fasenaansluiting is dat je de aansluiting niet zo snel overbelast. Dit is vooral handig als je meer apparaten tegelijk aan hebt staan. Maar het voltage is dus zowel bij een 1-faseaansluiting als bij een 3- faseaansluiting gelijk: 230 volt.
Wat is perilex?
Perilex is de naam van het stekkersysteem dat geschikt is om hoog vermogen apparaten op aan te sluiten. Hierbij kun je denken aan perilex stopcontacten en stekkers, krachtstroom of kookgroepen/ovens. Kookzones verbruiken al snel meer dan 16A waardoor er overbelasting ontstaat en de zekering erdoor gaat.
Toepassing Perilex
Wanneer je wilt koken op inductie of keramisch is het nodig om een perilex-systeem te gebruiken. Deze type kookplaten verbruiken veel elektriciteit en kan daarom niet op een standaard groep in de groepenkast worden aangesloten. Eén groep kan een maximaal vermogen van 3.680W (230V x 16A) leveren. Het totaal van alle kookzones van een inductiekookplaat verbruiken samen al snel 6.000 tot 7.400W. Wanneer een perilex-systeem wordt gebruikt om een kookplaat aan te sluiten is een perilex stekker en een perilex wandcontactdoos nodig.
Perilex op 3-fasen aansluiting.
Krachtstroom is een type aansluiting dat meer vermogen heeft dan een standaard elektriciteitsaansluiting. Perilex is geschikt om te gebruiken voor krachtstroom. Dit zijn aansluitingen voor apparaten met een 3 fasen aansluiting (3x230V of 400V bij 25A of hoger). Voor krachtstroom moet wel een speciale installatie aanwezig zijn in de groepenkast. Deze speciale installatie is niet gebruikelijk in woonhuizen, maar wordt vaak gebruikt bij bedrijven.
Type Perilex
Perilex is er in een 16A en 25A uitvoering. In thuissituaties is het gebruikelijk om een 16A uitvoering te gebruiken. Het stekkercontact van de aarde is een platte pin bij een perilex 16A wandcontactdoos. Bij de 25A wandcontactdoos versie is deze verticaal. Hieronder zijn de verschillen te zien.