De ideale hellingshoek van zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 35 en 45 graden(º). Gedurende de warme maanden van het jaar (mei tot en met augustus) staat de zon gemiddeld in een hoek van 50 graden op het dak, terwijl de zon tijdens de wintermaanden slechts op 20 graden staat. Aangezien je in de zomer de meeste zonne-energie opwekt, wil je de zonnepanelen graag in een hellingshoek plaatsen die ‘de perfecte situatie’ benadert.
Ook in de koude herfst- en wintermaanden kunnen je zonnepanelen overigens nog veel zonne-energie opwekken, en dat maakt een hellingshoek tussen de 35 en 45 graden perfect. Dit is de situatie waarin je zonnepanelen het hele jaar ‘aan’ staan.
Nauwelijks stroomproductie tijdens de winter
De zon mag dan tegenwoordig wel meer schijnen dan vroeger, toch blijft de winter een periode met betrekkelijk weinig zonneschijn. Omdat zonnepanelen (uiteraard) op zonlicht werken, is het dan ook logisch dat ze tijdens de wintermaanden heel wat minder stroom produceren.
De cijfers bewijzen dat: 70% van de stroom wordt opgewekt in de periode van april tot en met september. De resterende 30% wordt opgewekt van oktober tot maart, maar daarbij tellen de wintermaanden januari en februari nauwelijks mee. Die zijn namelijk beide slechts goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Ter vergelijking: in de maand juni is dat aandeel gemiddeld 12%.
Deze informatie is belangrijk als je zonnepanelen kiest. Bij het beoordelen van de prestaties moet je dan ook vooral naar de totale jaaropbrengst kijken. Staat enkel de opbrengst per maand vermeld, dan moet je die met een korreltje zout nemen. In de wintermaanden zal het rendement namelijk lang niet zo groot niet zijn als vermeld.
Toch betekent dit niet dat zonnepanelen tijdens de winter helemaal niets opbrengen. Op een doorsnee winterdag kun je voor gemiddeld 3 euro aan elektriciteit produceren. Schijnt de zon, dan is dat nog meer.
Sneeuw op je zonnepanelen
Het kleiner aantal zonuren is trouwens niet de enige factor die tijdens de winter voor een verminderd rendement zorgt. Ook sneeuw en ijs kunnen spelbrekers zijn. Een dun laagje sneeuw op je zonnepanelen zal vanzelf wegsmelten, maar ligt er een dik pak en blijft de temperatuur zeer laag, dan houden je zonnepanelen niet of nauwelijks nog energie vast.
Anderzijds zorgt sneeuw die niet op, maar naast je zonnepanelen ligt voor een verhoogd rendement. De reflectie van het zonlicht op de witte sneeuw zorgt namelijk voor extra invallend zonlicht op je zonnepanelen.
Tijdens de winter je rendement optimaliseren
In principe is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen 30 à 35 graden. In de winter is tenminste 40 en liefst 45 graden evenwel beter. Bij een grote hellingshoek zal de sneeuw, als de vorsttemperatuur niet te laag is, namelijk vanzelf van de panelen schuiven. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer je de zwaartekracht een handje helpt. Heb je zonnepanelen met een verstelbare hellingshoek, pas die dan tijdig aan.
Een tweede argument om in de winter voor zo’n grote hellingshoek te kiezen is dat de zon in die periode van het jaar een stuk lager staat. Als je je panelen beter richt, kun je daar dus je voordeel mee doen. Let wel: verander de hellingshoek niet als je zonnepanelen bevroren zijn, probeer het ijs niet te verwijderen en ga zeker niet met chemische antivriesmiddelen aan de slag. Het risico bestaat namelijk dat je dan schade aan je installatie aanricht.
Als je de hellingshoek van je zonnepanelen in de winter hebt aangepast, vergeet dan niet om die in de lente terug in de oorspronkelijke stand te zetten.
Maak je tenslotte geen zorgen om de winterkou. Lage temperaturen zullen je zonnepanelen geen schade berokkenen. Sterker nog: koud, maar zonnig weer is voor veel panelen de ideale combinatie voor een optimaal rendement.