Een perfect ei moet volgens Italiaanse wetenschappers 32 minuten gekookt worden in afwisselend heet en lauw water. Op die manier worden zowel het eigeel als het eiwit goed gekookt.
Bij een perfect ei is volgens wetenschappers van de Universiteit van Napels Federico II sprake van stevig eiwit, en eigeel dat nog net vloeibaar is. Eigeel en eiwit stollen bij verschillende temperaturen, wat het moeilijk maakt om ze beide precies goed te krijgen. Eigeel begint te stollen bij 65 graden, eiwit heeft water van 85 graden nodig.
Om het perfecte ei te koken, moet het ei gedurende 32 minuten heen en weer verplaatst worden tussen heet en lauw water. De onderzoekers kwamen na verschillende tests en experimenten uit op een schema waarin een ei elke twee minuten wordt verplaatst van een pan kokend water naar een pan lauw water van zo’n 30 graden, en weer terug.
Volgens de onderzoekers is ook het apart koken van eiwit en eigeel een oplossing. Maar dat zorgt voor “onnodige tussenstappen”. De wetenschappers erkennen dat 32 minuten een lange tijd is voor een gekookt ei, maar benadrukken dat het ei dan wel perfect is.
Het onderzoek werd gepubliceerd in Communications Engineering, dat onder het wetenschappelijke tijdschrift Nature valt. De onderzoekers willen nu kijken of hun bevindingen ook op andere kooktechnieken toe te passen zijn.